sAmOilemassa 2

Ei kommentteja

Opettajaopiskelijakollegan kanssa tuli puhe siitä, miten erityistä tukea tarvitsevista oppijoista tulee tietoiseksi vasta sitten, kun on alalla töissä tai kun lähipiirissä on joku, jolla on oppimisessaan vaikeuksia. Yleisellä tasolla olen toki ollut tietoinen aiheesta, mutta vasta kun opetusharjoittelussa kohdalleni osui lukivaikeuksista kärsivä opiskelija, tajusin, miten vähän tiesin.

Kuva: Elisa Ventur/Unsplash

Tunsin itseni kädettömäksi. Kai opettajallakin – vaikka ei olisi erityisopettaja – pitäisi olla jotain välineitä  oppimisvaikeuksista kärsivien opiskelijoiden varalle? Kyseltyäni ja googlailtuani päädyin Erilaisten oppijoiden liiton sivuille ja pääsin keskustelemaan Oppimisen apuvälinekeskuksessa erityisasiantuntijoina työskentelevien Sari Haapalan ja Sallamari Siitosen kanssa. Sarilta ja Sallamarilta sain tukun hyviä vinkkejä, joiden avulla pääsee eteenpäin. Pienet teot auttavat jo pitkälle. Ja asenne.

Tässä siis vinkkejä open työkalupakkiin, olkaa hyvät!

Ope, huomioi ainakin nämä! -video. Monta vinkkiä kolmessa minuutissa.

Oppimisvaikeudet ovat varsin yleisiä, sillä 10–20 prosentilla väestöstä on jonkinasteisia oppimisvaikeuksia, jotka voivat tulla esiin lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa, vieraiden kielten opiskelussa, digitaalisten välineiden käytössä, motoriikassa, hahmottamisessa ja keskittymisessä.

Sari ja Sallamari kertoivat, että yleensäkin on paljon oppimiseen liittyviä pulmia, joita ei ole tunnistettu – kaikilla ei siis välttämättä ole todistusta esimerkiksi lukivaikeudesta. Ei ole liioin itsestäänselvää, että opettajalle tullaan kertomaan oppimiseen liittyvistä ongelmista, sillä niitä voidaan hävetä.

Kuva: Sweetlouise/Pixabay

 

Kirjoittamisen  tai tehtävien teon vaikeuksissa voi olla myös kyse siitä, että toiminnanohjauksessa on syystä tai toisesta ongelmia. Silloin voi auttaa se, että tarjoaa erilaisia oppimistekniikoita, joita harjoitellaan yhdessä: prosessikirjoittaminen, pomodoro, aikatauluttaminen takaperin… Sarin ja Sallamarin mukaan pomodoro on toimiva systeemi monelle (löytyy myös sovelluksina), ja takaperin aikatauluttaminen puolestaan auttaa hahmottamaan, miten paljon viikossa olisi saatava aikaiseksi, jotta aikataulutavoitteeseen pääsee.  Ydinsana on yhdessä. Jos alkuun pääseminen on hankalaa, on todennäköisesti vaikea aloittaa ilman ohjausta myös itselle uusien tekniikoiden käyttö.

Kuva: Congerdesign/Pixabay

Keskusteluissa paljastui myös se, miten vähän olen perehtynyt joka päivä käyttämääni työkaluun, Office 365:een. Sitä mitä ei tavallisiin työ- tai opiskelutehtäviin ole tullut tarvinneeksi, ei ole kokeillut tai edes pannut merkille. Ja jos ei ole huomannut, ei osaa vinkata avuksi muillekaan.

Tutustuinkin kunnolla vasta nyt puhekirjoitukseen ja syventävään lukuohjelmaan. Puhekirjoituksesta huomasin, että tietokoneen mikrofoni oli yllättävän herkkä: kun lopetin puhumisen, dokumenttiin alkoi ilmaantua viereisessä huoneessa käytävän kokouksen puhetta…  Puhekirjoituksesta löytyy myös online-versiosta, joten sen käyttö onnistuu kätevästi esimerkiksi kännykällä. Syventävän lukuohjelman avulla puolestaan pystyy muokkaamaan esimerkiksi kappaleiden leveyttä, sivun väriä ja välistystä.

Syventävän lukuohjelman ohjeet tässä:

Syventävä lukuohjelma

Oppimisvaikeus ei ole vain siitä kärsivän asia, se on myös läheisten, opettajien, opiskelu- ja työtovereiden asia. Ei tarvitse olla asiantuntija voidakseen helpottaa toisen elämää. Moni oman vaikeutensa tunnistanut on oppinut kompensointia ja parhaassa tapauksessa löytänyt myös vahvuutensa. Silti voi kysyä, voiko olla avuksi.

Lisälukemista ja katsomista:

Kirsti Koskensilta: Korkeakoulutettujen narratiivit oppimisvaikeuksien vaikutuksesta elämään

Lundin yliopistossa opiskeleva Malin Cronquist kertoo dysleksiasta

Täältä löytyy ohjeita, miten helpottaa lukemista ja kirjoittamista erilaisilla laitteilla ja niiden asetuksilla.

Ei kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *