Paikallishistoriaa kotikulmilta

Ei kommentteja

Olen vuosien varrella kirjoittanut monet jutut Espoon kaupunginmuseon näyttelyistä. Ja oikeastaan vasta tämä kotikaupunkini museo on opettanut minut museokävijäksi.

Lähden museoon sillä mielellä, että kyllä sieltä jokin kiinnostava asia löytyy, vaikka aihe olisi vieras tai peräti sellainen, joka ei kovin paljon kiinnosta. Esimerkiksi Berliinissä autonäyttelyssä oli hauskat ripustukset autoilun varhaisvaiheisiin liittyvistä esineistä. Ne muistan hyvin, vaikka en esillä olleita autoja muistakaan. Pieni yksityiskohta ehkä, mutta se jätti positiivisen muistikuvan museosta itsestäänkin.

Kun sain toimeksiannon kirjoittaa blogia Espoon kaupunginmuseon Lasin aika -näyttelystä, haistoin loistavan mahdollisuuden perehtyä uusiin asioihin. Siksi pöydälläni on kohtalainen pino lasiaiheista kirjallisuutta, sillä kirjaihmisenä en osaa ajatella, että en etsisi tietoa myös kirjoista. Luettavaa siis riittää.

Blogin merkeissä olen ehtinyt jo käydä myös muutamalla luennolla sekä Riihimäen lasimuseolla Lasipäivässä. Uusi retki Riihimäelle on suunnitteilla jo ensi kuussa ja lasiaihe pysyy tiivisti mukanani tavalla tai toisella koko näyttelyn ajan.

Lasin aika -näyttely kertoo Kauklahden lasitehtaan vaiheista vuosina 1923 – 1952. Paikallishistoriaan kiinnittyvällä näyttelyllä on aina omat suosijansa: vaikka täältä tai Suomesta yleensäkään ei ole näytteille asetettavaksi tusinoittain ylimaallisen upeita esineitä, on kotikulmien historialla oma lumovoimansa.

Lasin aika on itselleni siinäkin mielessä kiinnostava, että olen asunut kohta neljännesvuosisadan melko lähellä lasitehtaan seutuja, melkein naapurissa.

Ja onhan lasi myös jännittävä materiaali: yhdellä kertaa puhaltajan muotoiltavissa ja toisella kertaa – kun ote lipsuu – pieninä palasina lattialla. Arvelen, että tulevaan Riihimäen retkeen on varattava kunnolla aikaa, että ehdin tutkia sovitun haastattelun lisäksi koko museon tarjonnan.

Vähän kyllä huolettaa. Jo Lasipäivässä huomasin, että lasin keräily voi viedä mukanaan melkein huomaamatta. Ettei vain keräilykuume tarttuisi…

Ei kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *