Tekstikonsultointia – siis mitä?

1 kommentti

Raportteja, lausuntoja, ohjeita, viestejä… Monen arkeen liittyy paljon kirjoittamista, vaikka se ei päätyö olisikaan. Ja silti kirjoittamiseen ei kiinnitetä kovinkaan paljon huomiota. Usein vaikuttaa siltä, että kirjoittamisen oletetaan sujuvan kaiken muun sivutuotteena, melkein itsekseen. Voi olla, että projektiin käytetään paljon aikaa, mutta kun dokumentoimisen ja raportoinnin aika tulee, kaikki paukut on jo käytetty: ei ole voimia eikä innostusta, ehkei enää rahaakaan. Sitten selvitään miten selvitään.

Joskus voi olla myös niin, että uusi työntekijä opetetaan talon kirjoitustavoille – näin meillä on aina kirjoitettu! Kuinka moni keltanokka rohkenee huomauttaa, että kirjoittamisen mallissa ja tavoissa voisi olla parantamisen varaa?

Väitän, että kuka tahansa, jolla vain on halua, voi oppia kirjoittamaan arkitekstejä paremmin ja sujuvammin ja niin, ettei kirjoitustyö ole se työläin ja ikävin työvaihe. Väkisin se ei kuitenkaan onnistu. Olen pitänyt kielenhuollon ja kirjoittamisen kursseja monenlaisille osanottajille, ja äkkiä sen huomaa, kuka on pakotettu kurssille vasten tahtoaan.

Enää en pidä massakursseja, vaan tarjoan henkilökohtaista tekstikonsultointia tai pienryhmäsparrausta. Kun käyn tekstin läpi, huomaan melko nopeasti, minkälaisiin kohtiin kirjoittajan kannattaisi kiinnittää huomiota. Ja kun selitän asiat kirjoittajalle, melkein kaikki keksivät itse, miten kohdan voisi kirjoittaa paremmin. Ei siinä vaadita tuntikausien pakertamista, vaan pikemminkin sitä, että joku ohjaa kiinnittämään huomiota niihin tekstin tekemisen seikkoihin, jotka huomioon ottamalla tekstistä saa paremman.

Kannattaa uskaltautua kokeilemaan. Hyöty on isompi kuin vaiva.

 

One Comment

  1. Hirvonen

    Tätä konsultointia en ollut vielä missään nähnytkään. Itseasiassa hyvin monessa toimistotyössä pitää olla kirjoittamassa jotain päivittäin. Jopa sähköpostin kirjoittamiseen toisinaan menee itsellä aikaa, koska haluaa muotoilla sen niin, että kaikki vastaanottajat varmasti ymmärtää. https://www.xsolutions.fi/palvelut

    Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *