Pitkästä aikaa ompelemassa

Ei kommentteja

Olin muutamankin kerran silmäillyt Amazonin sivuilla Lotta Jansdotterin kirjaa Lempivaatteita. Ompele helpoilla kaavoilla luottovaatteet ja asusteet (WSOY). Olikin mukava yllätys, kun kirja ilmestyi käännöksenä. Kustantajalta sain arviokappaleen ja tapani mukaan tarkoituksena oli kokeilla jotakin kirjan ohjeista.

Ahvenanmaalaislähtöisen Jansdotterin vaatemalleissa ei ole turhia koukeroita, mikä ilahduttaa, jos ei ole ommellut vaatteita kovin paljon.

Itselleni tuli tosin mutka matkaan, kun tarkastelin mittataulukkoa: ei kokoja. Olen kookkaanpuoleinen ja usein törmään siihen, että kokoja ei ole riittävästi. Yläosien kaavat olisivat sopineet muuten, mutta huomasin kokeeksi kaavaa piirrettyäni, että hihojen kaavaa olisi pitänyt muokata, ja sitä en viitsinyt tehdä. Kun olin viimein saanut ompeluvireen päälle, en halunnut käyttää aikaa kaavojen muokkaamiseen. Onneksi kirjassa on myös laukkujen kaavoja! Päädyin kokeilemaan joogamattokassin mallia.

Ohjeissa suositeltiin käytettäväksi tukevaa canvaskangasta, mutta kun sellaista ei ollut, kaivoin varastoista pirtsakkaa oranssia pellavaa. Hätäisenä ompelijana jouduin muutaman kerran purkuhommiin, mutta siitä en voi syyttää ohjetta. Ohjeet olivat melko lyhyet, mutta niiden ja kuvien avulla pysyi kyllä kartalla.

Joogamattoa ei nyt ollut rekvisiitaksi, mutta yhtä hyvin syvä ja kapea kassi auttaisi esimerkiksi piirustusputkien kanniskelua. Tai patonkien. Tämän kokemuksen perusteella voisin ihan varta vasten hankkia tukevaa kangasta ja ommella toisenkin kassin.

Entäs kirjan ulkoasu? Omaan makuuni kirja sopi oikein hyvin: hyvät kuvat, jotka sopivat myös hengeltään vaatemallien yksinkertaisuuteen.

Kokonaiset kaava-arkit ilahduttavat aina, tosin monivärinen arkki on helpompi käyttää. Tässä kirjassa ei kaava-arkissa käytetty eri värejä, joten kaavojen piirtämisen kanssa saa olla tarkkana. Kirjan lopussa oleva kaava-arkkiopas on hyvä lisä.

Pieni esteettinen miinus: kangasmallien päälle sijoitetut tekstiruudut olivat minun makuuni hivenen liian ahtaat. Se häiritsi jonkin verran lukemista. Mutta kokonaisuutta ajatellen miinus on tosi pieni.

Saatan kokeilla kirjan kaavoja uudemmankin kerran. Jos en jaksa muokata vaatteiden kaavoja, voin ommella lisää kasseja, kolme mallia on vielä kokeilematta.

Ei kommentteja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *